kolmapäev, 18. november 2009

KIIKING.

KIIKING on spordiala, mis on sündinud Eestis.
KIIKING on spordiala, kus inimene, sundides oma tahet ja näidates oma lihaste vägevust, paneb pendli, st kiige järjest suureneva amplituudiga võnkuma, kuni nad teevad ringi ümber võlli. Mida pikemate aistega on kiik, seda rohkem vajab sooritus sportlaselt jõudu ja energiat. Mida tugevam on sportlane, seda kõrgemale ta suudab ennast maapinnast rebida ja seda pikem on trajektoor, mille kiik läbib, trotsides gravitatsioonijõudu. Sportlase pingutust on põnev pealt vaadata ja sellele kaasa elada.Kes teab, millal Eestimaal ehitati esimene ülevõllikiik ja mis ajendid olid sellel mehel, kes otsustas, et inimestel on seda vaja?
Fakt, et see oli väga ammu ja ajaloolased võivad uurida, kas see oli enne või pärast Kristuse sündi. Kindel on see, et üle võlli kiikumine oli eestlastel esimene spordiharrastus, mis on jäädvustatud kujutavas kunstis.
Mis sundis Limbaþi apteekri poega Theodor Gehlhaari (1805-1871) kujutama oma litol eestlasi just üle võlli kiikumas?
Kindlasti oli sel ajal eestlaste seas osavaid vehklejaid, täpseid laskureid, vapraid purjetajaid ja väledaid jooksjaid, kuid kunstnikku paelus eestlasi kujutades just üle võlli kiikuja.
Üheksateistkümnenda sajandi esimesel poolel olid maailmas globaalspordiks lakkamatud sõjad, tänapäeva mõistes spordivõistlusteni oli jäänud veel palju aastaid. See oli eestlastele ärkamisaeg, oma identiteedi leidmise aeg. Eesti Vabariigi sünnini oli veel kolmveerand sajandit.
Poolteist sajandit hiljem, 1997. aastal võttis Pärnu mees Ado Kosk nõuks hakata mõõtma, kui pikkade aistega kiigel on inimesed võimelised üle võlli kiikuma?
Siis sündiski spordiala KIIKING. KIIKING kui spordiala on püstitanud ülesande leida maailmas inimesed, kes kõiki loodusseadusi trotsides suudavad kõige pikemate aistega üle võlli kiikuda. On põnev teada, millises riigis on kõvemad kiikujad või millised rahvad sellel alal silma paistavad. Selleks on alustatud lõputuid võistlusi ja treeninguid.
Proovi Sinagi üle võlli kiikuda, kindlasti oled ka tegija!
Saavutused. 21.augustil. 2004.a. Haapsalus toimunud Eesti meistrivõistlustel kiikingus püstitas Andrus Aasamäe uue maailmarekordi 7.02. Uus rekord on kantud ka Guinnessi rekordite raamatusse.
Kätlin Kink on naiste rekordit juba kaks korda uuendanud. 2003 aastal Palmse mõisas toimunud Virumaa Meistrivõistlustel tegi Kätlin Kink tiiru üle võlli 5.91meetriste aistega ja 2006 aastal Viljandimaa Meistrivõistlustel 5,94 meetriste aistega. Tulemus 5,91 on kantud Guinnessi rekordite raamatusse.