pühapäev, 15. november 2009

Tõukerattaretkelised seljatasid 370 kilomeetrit

Heiki Hanso ja tema kaks sõpra otsustasid end proovile panna ja veereda tõukerattal Narvast Orissaarde: F: Kalev Lilleorg
Heiki Hanso ja tema kaks sõpra otsustasid end proovile panna ja veereda tõukerattal Narvast Orissaarde. See 370kilomeetrine ots oli meestele proovisõidu eest, sest järgmise aasta plaanides on neil tõukerattareis Ateenast Saaremaale.
Heiki Hanso (30), Silver Knäzev (30) ja Rivo Aruksaar (30) startisid Narvast Orissaare poole eelmise nädala kolmapäeva hommikul. Neljapäeva lõuna ajal on mehed jõudnud Käreverre. Pisut palav olevat, aga kurnatusest pole juttugi. Kõige rohkem lössis on tõukeratturite sõber Andrew, kes veereb kaasa tavalisel jalgrattal, fotografeerib üritust ja aitab kompse vedada.
Miks küll tõukerattaretk?
«Kes see teine ikka teeb, kui meie ei tee!» lõõbivad mehed. Aga tõsiselt, mehed tahavad ennast proovile panna ja end paremini tundma õppida. Heiki Hanso ütleb, et väheoluline pole ka liikumise ja füüsilise aktiivsuse promomine. Nimelt Inglismaal, kus Heiki töötab, on iga kolmas laps ülekaaluline ja toolikujulisi lapsi on Eestiski aina rohkem. «Õpime parem teiste vigadest ja üritame neid vältida!»
Ning miks just tõukerattaga? Erilist põhjust polegi. Sõiduvahendi valiku tegi Heiki eelmisel aastal, kui sattus Hollandis ühes talus suurt tõukeratast proovima. Ja see meeldis talle päris kõvasti.
Nii need mehed nüüd mööda Eesti teid vuravad ja kohalikke elanikke üllatusest silmi pungitama panevad. Külapoisid sõidavad kas või mitu kilomeetrit meestele järele, täpselt nagu Arabella-filmis Aadule. Isegi siis, kui vihma sajab!
Võiks arvata, et enne nii pikka sõitu tegid mehed armutult trenni. Aga ei teinud. Heiki Hanso võttis ettevalmistava treeninguna ette ligi kolmetunnise Kuressaare-Orissaare sõidu, Rivo Aruksaar piirdus paari tänavavahe läbimisega. Tuli hästi välja, mis seal enam treenida.
Kuna tõukerattale suurt koormat peale laadida ei saa, on meeste varustus tõeliselt spartalik: kaasas on aluspesu, sokid, hambaharjad, taskunuga, GPS ja kaks telki. Selga tõmmati see, mis kätte juhtus, kuid ohutuks sõiduks on kindlasti vajalikud kindad, helkurvest ja kiiver.
Reisi esimestel päevadel polnud keegi kolmikust veel kukkunud. Juhuks, kui selline õnnetus siiski aset leidma peaks, on meestel kaasas ... viis plaastrit! Muidugi, kukkumise pärast võivad nad olla muretud, sest tõukerattal ülehelikiirusi ei arenda. Meeste keskmine sõidukiirus on 15–18 kilomeetrit tunnis.
370 kilomeetrit ja maratonile!
Laupäeval plaanitud ajaks oldi kohal ja enesetunne oli nii hea, et pühapäeval asusid kõik Saaremaa rattaralli starti. Ikka tõukeratastega. Tagasi tuli ka uni (mis vahepeal suurest koormusest kaduma läks) ja mehed saavad hakata vaikselt mõtlema järgmise aasta Ateena-Orissaare osta peale.
Proovi ise ka!
Väikese tõukeratta, millega end nurga peale poodi või bussi peale veeretada, leiab pea igast sporditarvete kauplusest. Sealsed müügikonsultandid soovitavad kerge alumiiniumraami ja võimalikult suurte ratastega tõukeratast. Suured rattad tähendavad suuremat sõidumugavust, kerge raamiga ratast on lihtsam juhtida.