kolmapäev, 18. november 2009

Lapsed puuduvad palju kehalisest kasvatusest.

Kehalise kasvatuse tundidest puudumine muutub laste seas järjest tavalisemaks, mis ohustab aga õpilaste tervist.

Tabasalu gümnaasiumis tehtud uuringu järgi ei taha suurem osa õpilasi koolis spordiga tegeleda ja vanemad soodustavad seda, kirjutades puudumistõendeid liiga kergekäeliselt, kirjutab Eesti Päevaleht.

12-aastase töökogemusega kehalise kasvatuse õpetaja Eneli Põld kirjutas tõendite teemalise magistritöö, milles uuris kokku 3068 vabastavat tõendit, mille esitasid 588 Tabasalu gümnaasiumi õpilast aastatel 2000 kuni 2005.

Keskmiselt puudusid õpilased 13,5 protsendist kehalise kasvatuse tundidest, kusjuures põhikooli lõpuklassis suurenes tundidest mitteosavõtmine 20,7 protsendini. Eelmisel õppeaastal järeluuringut tehes avastas Põld, et algklassides ei võetud osa 17,5 protsendist tundidest ning 7.–9. klassi tüdrukud puudusid ligikaudu kolmandikust tundidest.


Õpetaja sõnul on probleem selles, et 80 protsenti esitatud tõendeid oleksid pidanud olema osalise vabastusega tõendid, mis lubavad õpilastel siiski kergemaid harjutusi kaasa teha.

Eesti perearstide seltsi esimees Madis Tiik ütles, et mitmenädalased kehalisest kasvatusest vabastused on Nõukogude süsteemi igand ning kui õpilane saab minna näiteks vene keele tundi, saab ta minna ka kehalise kasvatuse tundi.