laupäev, 21. november 2009

Hulla õues terviseks!

Tuisk ja torm sunnib tuppa istuma jääma?
Halb ilm pole kunagi piisavaks põhjenduseks trennist hoidumisel. Ja nagu öeldakse: pole halba ilma, on halvad riided.Tuisune ja talvine ilm võib olla hoopis parimaks treenimisvõimaluseks ka alustajale. Trenn on hea, kuid värske õhk suurim lisaboonus! Löö jalad alla ning tee tormiilm parimaks ajaviitevahendiks!Pealmine kiht peab olema nii tuule- kui ka veekindel. Kui õues on eriti külm (üle -10 kraadi) või sul on astma, siis on hea kanda suu juures ka maski või salli.*Trennilt naastes, ära hakka end kohe lahti riietuma! Kuigi sa tahad õueriietest toas võimalikult ruttu vabaneda, siis anna oma kehale kohanemisaega. Treeningujärgne alajahtumine on täiesti võimalik. See juhtub siis, kui keha kaotab järsult oma soojavarud.
*Jälgi temperatuuri! -12 kraadi juures treenimine võib olla normaalne, kuid tuulevaiksel ilmal suusatades võib see tähendada sulle juba -22 kraadi. Kui temperatuur langeb juba -20 juurde, siis kõige parem on leida treenimisvõimalus kodus. Tuul ning enese liikumiskiirus võib lisada nii palju miinuskraade, et treening muutub juba äärmiselt raskeks.*Tunne oma keha! Külm võib salakavalalt ära võtta sõrmi ja varbaid ning ka näo tuimaks teha. Varajased sümptomid sellele on kahvatus ja tuimus või torkiv tunne.
Kui kahtlustad külmakahjustust, siis mine ruttu külma käest ära ja hakka kahjustatud ala aeglaselt, ilma hõõrumiseta, soojendama. Alajahtumise kahtlustusel pöördu abi poole.Talvine treening on tähtis, kui tahad kevadel hea välja näha ning olla valmis bikiinihooajaks. Väliseid treeningvõimalusi on piiritult. Ega trenn õues pea olema range jooksmine või suusatamine. Tasub mõelda natuke loomingulisemalt!
Kepikõnd lumevallides on väga intensiivne ja kasulik treening. Juba pool tundi jalutamist paneb su vastupidamise proovile ning kulutab rohkelt kaloreid. Nagu ka liiva sees jooksmine suvel, on ka lumejalutus rasvapõletaja puusadelt, reitelt ja kätelt.
Kui ei taha kodu juurest kaugemale minna, siis teine mängulisem harjutus on lumepallide veeretamine. Ehita suur lumememm, liuväljak lastele või niisama skulptuur. Ürita pallid võimalikult suureks lükata. Ära raskeid palle tõstma kipu, sest vale asendi tõttu võid seljale rohkelt liiga teha. Veeretamine on hea treening nii seljale, jalgadele, kätele kui ka kõhulihastele.
Ka lume rookimine on kasulik treening!
Ära aja last või elukaaslast õue, mine hoopis ise (või koos teistega). Kui omal õu on puhas, siis mine naabrile appi. Lume rookimine annab palju jõudu kätele (uusaasta balli korsettkleitide jaoks käed trimmi!), kuid on ka hea vastupidavusharjutus. Ühe paraja tee lahtirookimine võtab vähemalt tunnikese ning on suurepärase treeningu eest!
Suusatamine on liiga lihtne variant, mida talvisest tegevuseks pakkuda. Lippa hoopis kelgumäele!
Mäest allasõit on tore ja lõbus, kuid uue tralli kordamiseks mäest üles ronimine väga kasulik! Sinu tagumik ja sääred tänavad sind pärast pikka kelgupäeva. Kui pabistad teiste arvamuse pärast, siis võid, kelk õlal, kinnitada, et teed elu kõige paremat trenni!
Ekstreemspordisõpradele sobib, oh ei, mitte lumelaud või mäesuusatamine, aga hoopis üks korralik lumesõda! Kui naabrid on tuharatrennis teinud valmis korralikud lumekindlused,
siis on õige aeg maha pidada üks lahing. Selle abil saad harjutada täpsust, vastupidavust, taktikat ja viskeoskuseid. Korralik lumepallinätakas vastu tagumikku lööb ka mõnusalt vere käima!

Treeninguvõimalusi talvel on veel lõputult ja igale inimtüübile. Enda valik on jääda tuppa istuma ja ilma imetlema või tormata õue tuhande võimaluse maale oma tervisele kõige suuremat pai tegema.