teisipäev, 17. november 2009

Igapäevane jalgrattasõit aitab rannavormi

Kas jalgrattasõiduga saab rannavormi? Jah, kui kohe alustada ja regulaarselt sõita! Spordiklubi Reval-Sport treener Maiki Ritslaid jagab nõuandeid, kuidas mõnusa rattasõiduga ka kehakaal alanema panna.

«Rattasõit on ideaalne rasvapõletustrenn,» kinnitab Ritslaid. Kui kähku käegakatsutavaid tulemusi näeb, oleneb inimesest ja treenimise järjepidevusest. Ideaalne oleks teha üks vähemalt pooletunnine rattaring iga päev, kuid piisama peaks ka kolmest-neljast korrast nädalas. «Kahe nädalaga tuleb kindlasti võhma juurde ja hea enesetunde saab juba esimesest trennist,» lubab Ritslaid. Rasvapolstrit põletab teatavasti kõige paremini mõõdukas, kuid kestev koormus. Rattasõidul võiks pulss ulatuda 60–65 protsendini maksimaalsest pulsist. Selle saad teada, kui lahutad 220st oma vanuse. Rasvapõletustrennis peab koormus olema nii mõõdukas, et suudad samal ajal hingeldamata rääkida. Mõnusa rattasõidu puhul tehakse 20–30 pööret minutis, tõhusamaks trenniks sõtkutakse pedaale 60 pööret minutis. Soojendusharjutusi pole enne sõitu vaja lisaks teha, mõistlik on lihtsalt alustada kergemas tempos. Pärast rattasõitu tuleb kindlasti teha venitusharjutusi, sest need ei lase lihastel valusaks jääda ja tõhustavad ka treeningu tulemusi. Jalgrattasõit arendab ennekõike alakeha, reie-, sääre- ja tuharalihaseid.

Maastikusõitu tehes saavad arvestatava koormuse ka kõht ja käed. Kõhulihaseid tuleks sõites ise teadlikult pingutada, kõhtu n-ö sees hoides. Jalgrattasõit tugevdab südame-veresoonkonda, tõstab vastupidavust ja parandab hapnikutarbimist. Enne sõitmist tuleb jalgratas sättida täpselt endale vastavaks. Sadul olgu umbes puusa kõrgusel, lenkstang sama kõrgel või pisut kõrgemal. Veidi kõrgemaks peaksid lenkstangi sättima need, kellel kipub selg valu tegema – nii väheneb seljale langev koormus.

Vesi kaasa, kindad kätte!
Rattasõidule võta alati kaasa vett või spordijooki ning joo aeg-ajalt. Kui ootad suure janu tekkimiseni ja kallad siis pool pudelit endale sisse, hakkab kõhus ebameeldivalt loksuma. Seega joo janu ennetamiseks väikeste koguste kaupa.

Kes tahab treeningu ajal pulssi jälgida, võib soetada pulsikella. Nende hinnad algavad 800–900 kroonist.

Mõttekam on osta maastikuratas, sest linnasõidurattaga on maastikul liiga raske, maastikurattaga linnas sõita pole aga probleem.

Rattasõidul võiks kanda nahkpeopesadega kindaid, mis takistavad käte libisemist, kaitsevad kukkumisel ja annavad jahedamal ajal sooja.

Ohutus ennekõike! Kanna kindlasti kiivrit ja ära kuula kõrvaklappidest muusikat – nii ei kuule sa lähenevaid autosid.

Nelja ratastega sõidutatakse keha. Hing lendab kahel ratastel!